Länstrafiken, Jämtland, buss, resenär, kollektivtrafik, glesbygd
Busshållplats. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Samhälle

Enklare för rullstolsburna att åka buss

Bodil Berggren: Förnedrande att krypa ombord
1:25 min

Nu ska Länstrafikens bussar tillgänglighetsanpassas ytterligare. På tiden tycker Bodil Berggren i Utanede som sitter i rullstol.

– Jag har vid några tillfällen provat åka med Länstrafiken. Men det är förnedrande att krypa ombord på bussen och bli upplyft på ett säte, säger Bodil Berggren som bor i Utanede.

Efter en ridolycka för 24 år sen sitter hon i rullstol och det är svårt för att inte säga omöjligt för henne, att med enbart kollektivtrafik ta sig till exempelvis Östersund. Det betyder att hon måste ta det - miljömässigt sämre och dessutom dyrare alternativet - bilen. Eller stanna hemma.

– Jag får inte ihop en resa med Länstrafiken hur gärna jag än skulle vilja, säger Bodil Berggren.

Bodil kan visserligen delvis åka bil och sen ta bussen, men det är krångligt och avgångarna är få. Länstrafikens vd Thomas Hägg säger att man har förståelse för Bodils situation och det ska bli bättre när man nu gör en ny upphandling av trafiken, även om just Bodils kommun Ragunda samt Åre inte är med.

– Alla kommuner utom Åre och Ragunda ska nu upphandlas och vara igång till december 2018. Då kommer det vara hårdare krav än vad som är i dag. Då ska alla bussar vara tillgänglighetsanpassade enligt de diskussioner vi haft inför upphandlingen, säger Thomas Hägg.

– Alla ska kunna åka med, kanske inte i alla fordon, men i de flesta, säger Thomas Hägg, vd på Länstrafiken.

Denna nyhet bygger på ett lyssnartips. Har du också ett tips så hör av dig! p4jamtland@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".