Kvinna med rullator och man i keps står på hal gångväg.
Maj-Britt Eggesjö och Tage Ölund konstaterar att gångvägen som förbinder Torvalla centrum med industriområdet är hal. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Vägunderhåll

Stora problem med halka i Torvalla när sandningen uteblev

Boende: Med rullator går det bra
3:52 min

När halkan slog till i helgen väntade gatuenheten på Östersunds kommun med halkbekämpningen på gångvägar i Torvalla. Det orsakade stora problem för boende i stadsdelen.

– När det var som värst igår så var det sandat på föreningens gångvägar, men när de kom ut här fick de vända, säger Tage Ölund, som är fastighetsansvarig i bostadsrättsföreningen Brödkavelns styrelse.

Gång- och cykelvägen som förbinder Torvalla centrum med industriområdet i Torvalla sandades inte i helgen när tövädret övergick i minusgrader.

Det fick flera boende i området erfara. De valde att stanna hemma eftersom de inte vågade sig ut i halkan.

– Och så vet de att min granne Björn slog sig rejält när han ramlade här och en annan man, som var ute med hunden, ramlade precis på den här platsen och slog i bakhuvudet. De flög honom till Umeå och sedan kom han tillbaka och låg lassarettet, men han dog av sina skador, säger Tage Ölund.

Det är Östersunds kommun som ansvarar för vägen. Leif Utterström, driftingenjör vid gatuenheten på Östersunds kommun, medger att det var ett misstag att inte sanda vägen redan i helgen.

– Delvis är det här mitt fel. Jag bedömde att vi främst skulle ta huvudstråken i helgen och att vi kunde spara de andra vägarna till måndagen, säger han.

Huvudgator, bussgator och de stora cykelvägsstråken sandas först. Kommunen ansvarar för att sandningen av de flesta gator, gång- och cykelvägar och busshållplatser i stan.

Kommunen sandar gång- och cykelvägar med krossat stenmaterial.

Samtidigt ansvarar Östersunds kommun inte för alla gångvägar och trottoarer. I många fall ligger ansvaret på fastighetsägaren.

Under de 40 år som Leif Utterström har arbetat med snöröjning och halkbekämpning i Östersund innebär årets omväxlande väder den värsta vintern hittills.

Töväder och köldgrader om vartannat innebär att gatuenheten får betydligt mer att göra än vanligt. Men det går det inte att vänta med sandningen, säger Leif Utterström.

– Vi ska bättra oss. Inträffar något liknande ska vi försöka hinna med och sanda precis var ända gång- och cykelväg. Det var ett riktigt uppvaknande för oss och ingen av oss här är nöjd med helgens insats, säger Leif Utterström.

Gatuenheten har fått några klagomål och det är ner regel än undantag vintervid. Samtidigt har människors tolerans sjunkit. Människor försäker i allt högre utsträckning stämma Östersunds kommun när de är missnöjda med halkbekämpningen, säger han.

– Det blir mer och mer, som jag brukar säga, likt Amerika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".