En påklädd man står i ett duschrum och visar upp lokalerna.
Vaktmästaren Marcus Björch visar upp de nya duscharna i den nya sporthallen i Östersund. Foto: Björn Djurberg
#skoldusch

HBTQ-duschrum uppskattas på nya sporthallen i Östersund

Vaktmästare: Efterfrågan har stigit väldigt mycket
0:38 min

För att fler ska känna sig bekväma med att duscha efter idrottsaktiviteter så finns det nu åtta särskilda, små HBTQ-duschrum på den nya sporthallen i Östersund.

P4 Jämtland fortsätter att följa upp Sveriges radios stora granskning av duschvanor i skolan, där det visat sig att sex av tio högstadieelever inte alltid duschar efter skolidrotten.

I Östersund, på den nya Sporthallen som ligger i anslutning till Wargentinskolan, Jämtlands gymnasium, finns det numera bås- och väggar mellan duscharna, men också åtta stycken HBTQ-duschrum där man kan låsa in sig för att byta om och duscha privat. Rummen är fyra kvadrat stora och ligger i anslutning till de gemensamma omklädningsrummen.

– Vi får mycket frågor från idrottslärare, om vi har någonting där de kan få låsa om sig och att de har elever med behov att inte visa upp sig när de duschar, säger Marcus Björch, vaktmästare på sporthallen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".