Örndalen Hotell och Spa
Örndalen Hotell och Spa. Fotograf/Källa: Millimeter Artkitekter
Exploatering

Nytt försök att få tillstånd för Örndalen

Mats Svensson: Vi har fördubblat avståndet till örnarna
0:30 min

Nu gör exploatörerna bakom det planerade nya skidområdet Örndalen i Härjedalen ett nytt försök att få igenom byggplanerna.

Förra året sa Mark- och miljööverdomstolen nej till planerna på en ny skidanläggning i Skorvdalen nära Björnrike eftersom det finns häckande kungsörnar i området.

På tisdagen lämnade företaget bakom Örndalen in en ny reviderad ansökan om miljöprövning till Mark- och miljödomstolen i Östersund.

Den nya satsningen har komprimerats vilket gör att mer natur lämnas orörd och skyddsavståndet till örnparet fördubblas, från 500 meter till en kilometer.

– Enligt forskning och expertis ska det räcka. Det har inneburit ganska stora förändringar för projektet - men det håller fortfarande en väldigt hög kvalitet, säger Mats Svensson talesperson för Örndalen Resort.

Totalt omfattar den nya detaljplanen 5 600 bäddar.

Härjedalens kommun är positiv till byggplanerna som förväntas ge 400 nya jobb.

Det var i februari förra året (2015) som Mark- och miljööverdomstolen meddelade att Örndalen Exploatering AB inte fick dispens från artskyddsförordningen för att uppföra en skid- och turistanläggning inom kungsörnsreviret i Skorvdalen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".