Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arbetsmarknad

Åre vill bli bäst på integration

Integrationschef: Alla ska ha sysselsättning
0:39 min
Åre kommungräns Skalstugevägen vid Sandvika. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.
Åre kommun vill bli bästa på integration i Sverige. Målet är att alla nyanlända ska ha sysselsättning när de väl bosatt sig i kommunen. Foto: Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.

Åre kommun vill att alla nyanlända som kommit till orten ska stanna kvar i kommunen. Med 7,3 miljoner kronor i EU-pengar kan man nu hålla kurser i yrkessvenska.

– Kortfattat går projektet ut på att vi vill ännu bättre på att få folk att stanna kvar i kommunen och känna sig behövda. Vårt mål är att hundra procent av våra nyanlända ska vara i sysselsättning inom två år, säger Martin Söderström som är integrationschef i Åre kommun.

Förra året var Åre kommun bäst i landet på att få ut nyanlända i arbete och praktik. 62 procent av de som kom till kommunen fick sysselsättning kort efter att de anlänt.

Nu vill Åre kommun fortsätta utveckla integrationsmodell. Tanken är att ge nyanlända möjlighet att lära sig svenska som är anspassad för yrken där det idag råder personalbrist. Det rör sig om vård- och omsorg, restaurang, städ, måltid och hotellbranschen.

För de nyanlända innebär utbildningen stora fördelar. 

– Det innebär mycket för de studerande, de slipper åka till Östersund för att studera. De bor med sina familjer här i Åre, säger Lena Öqvist, som är rektor för SFI i Åre kommun.

Behovet av arbetskraft hos Åre kommun är stort de kommande åren. Samtidigt växer kommunen. I år väntas befolkningen växa med 404 personer.

– Familjer med barn i förskoleåldern flyttar hit och det finns ingen plats på förskolorna. Vi behöver personal, säger Lena Öqvist.

Åre kommun vill inte stanna vid nyanlända. Tanken är att även andra invånare ska omfattas av satsningen. Det säger Martin Söderström.

– Ja, det här ska inte var inriktad på en specifik grupp, det vänder sig till alla kommuninvånare som av olika anledningar behöver lite stöd för att komma ut i yrkeslivet. Vi har precis startat ett praktikprogram i kommunen där vi tar emot alla möjliga personer i olika verksamheter för att människor ska få känna sig för innan de väljer bana, säger Martin Söderström.

Åre har arbetat fram sin egen integrationsmodell. De som redan finns är för det mesta anpassade för medelstora och stora kommuner.

– Vi ser att vi måste anpassa vår verksamhet eftersom vi själva är arbetsgivare och för att vi vill kan testa folk innan  de kommer ut i jobb. Vi håller själva i utbildningen och kan garantera att den håller en god kvalitet, säger Martin Söderström.

Det är rimligt att sikta på att alla nyanlända ska bosätta sig och arbeta i kommunen, tycker Martin Söderström.

Just nu utbildar sig sju personer i yrkessvenska. De studerande ska arbeta inom vården, berättar Lena Öqvist.

När projekttiden är slut om tre år hoppas Martin Söderström att Åre har en fungerande modell som endast kräver smärre justeringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".