Skolböcker och två elevers händer
Svenska elever klarar sig bättre i matte och naturvetenskapliga ämnen. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Skola

Bättre skolresultat: Matte är kul säger elever

Elev: Jag tycker matte är enkelt
0:50 min

Svenska elevers kunskap i matte ökar. Det visar en internationell undersökning. Nyheten gläder eleverna Iris Korsnes och Simina Bratu på Parkskolan i Östersund.

– Matte och naturvetenskap är inte mina favoritämnen. Jag tycker att biologi är roligt, men om jag ska välja är det matte som jag tycker bäst om, säger Iris Korsnes.

Matte känns roligare idag. Nu förstår hon mer och får mer hjälp.

P4 Jämtland besöker henne under en kemilektion på Parkskolan i Östersund. 

Hennes klasskompis Simina Bratu gillar också matte.

– Jag tycker att det är lätt att räkna när man fått en regel att följa. Och jag tycker om naturämnen och de hör ihop med matte. I fysik använder man matematik, säger hon.

Claes Hoglert, som är lärare i matte och naturvetenskapliga ämnen på Parkskolan, tror att de senaste årens satsning på undervisningen i de lägre årskurserna ju börjar få genomslag.

Att Sverige generellt sett har halkat efter i kunskapsnivåerna när det gäller matte och naturvetenskapliga ämnen har flera orsaker, tror Claes Hoglert.

– Dels tror jag att det beror på att vi laborerat med läroplaner. Det är min privata åsikt, men det har ändrats mycket och det visar sig att de länder som klarar sig bra inte har ändrat sig så mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".