Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kollektivtrafik

Resenärer ser gärna pendlingstrafik på Inlandsbanan

Publicerat onsdag 30 november 2016 kl 15.26
Resenär: Tåg är bekvämare
(0:32 min)
Inlandsbanetåg
Pendlingstrafiken på Inlandsbanan kan gå i stöpet. Det är oklart om Region JH vill delta i projektet. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio

Planerna på pendlingstrafik på Inlandsbanan möts av positiva reaktioner bland resenärer. Mats Vikstad bor i Åsarna och föredrar att åka tåg.

– Jag tycker det är bekvämare, det är större utrymme i tågen, säger han.

Hans kompis Adam Axelsson, föredrar också att åka tåg mellan Östersund och Åsarna.

– Jag tror att det skulle vara bra. Och det skulle även vara bra att kunna åka från Mora. Jag kommer ursprungligen från Avesta och när jag åker upp till Åsarna är det lättare att åka tåg än buss, säger han.

På morgonen går tåget till Östersund och vänder sedan och kör till Mora.

Inlandsbanans planer på pendlingstrafik välkomnas av en rad ledande politiker. En av dem är Therese Kärngard (S), kommunstyrelsens ordförande i Bergs kommun är en av dem.

– Trafiken på Inlandsbanan har bara blivit viktigare sedan Trafikverket aviserat att man vill sänka hastigheten på väg 45. I samma veva säger Inlandsbanan att de kan höja hastigheten korta restiden med 20 procent, säger hon.

Enligt Therese Kärngard är restiden viktig för de invånare som arbetspendlar till Östersund från Åsarna och Svenstavik.

– Vi har ungefär 700 personer som arbetspendlar till Östersund varje dag.

Men Region JH tvivlar på projektet. Det kostar tolv miljoner kronor att driva pendlingstrafiken under 2017. Inlandsbanan behöver cirka fem miljoner kronor från regionen, men i dagsläget är det oklart om pengarna betalas ut.

Regionala utvecklingsnämnden vill ha mer information i ärendet innan man fattar ett beslut.

– Vi försöker alltid stötta projekt i den mån vi kan, men vi har väldigt lite kvar av de regionala utvecklingsmedlen för nästa år, säger Robert Uitto (S), regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Ursprungligen var tanken att Region Dalarna skulle bidra med pengar, men sedan drog Dalarna sig ur projektet.

– Då fanns det en förväntan att Region Jämtland Härjedalen skulle stå för hela beloppet på 4,7 miljoner kronor, säger Robert Uitto.

Therese Kärngard hoppas att regionen ska till sig av argumenten från de berörda kommunerna.

– Vi kommer att jobba vidare. Beslut ska tas i regionala utvecklingsnämnden om två veckor. Vi ska förtydliga det som ska förtydligas. Finns det argument vi inte har nått fram med. För Berg och Härjedalen är det här en jätteviktig fråga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".