mordförsök ragunda bebis Bispgården damm
Den pappa som släppte sitt barn nedför en kraftverksdamm döms till tio års fängelse. Foto: Polisen
Brott

Tio års fängelse för mordförsök på bebis

Den pappa som släppte sitt elva månader gamla barn nedför en kraftverksdamm i östra Jämtland döms till tio års fängelse.

Östersunds tingsrätt anser det bevisat att mannen, som är i 30-årsåldern, avsiktligt kastade eller släppte sitt barn från en bro över en hög kraftverksdamm i östra Jämtland i september i år.

Barnet fick svåra skador, som först var livshotande, av det cirka 15-20 meter höga fallet ner på betongen på botten av dammen. Barnet vårdades under lång tid på olika sjukhus men är nu åter i hemmet.

Mannen döms till fängelse för försök till mord på barnet, samt grov misshandel och grovt olaga hot mot barnets mamma som han kastade omkull, tog strypgrepp på och hotade när hon försökte hindra honom från att skada barnet.

"Vad som är försvårande i detta fall är att gärningen har begåtts mot ett skyddslöst barn och i mammans åsyn", skriver rätten om det faktum att mamman hela tiden fanns på plats men inte kunde förhindra att dottern utsattes för mordförsöket.

Den dömde mannen ska betala 170 000 kronor i skadestånd till barnet och drygt 48 000 kronor till barnets mamma.

Mannen frikänns från åtalspunkten våld mot tjänsteman. Han är inte tidigare dömd för annat brott än trafikförseelse. En undersökning har visat att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Polisen Christer Nilsson var en av dem som ryckte ut till kraftverksdammen när larmet kom och han berättar om sin upplevelse i en lång artikel i tidningen Svensk Polis:

"Vi satte på bebisen en andningsmask som var alldeles för stor och defibrillatorplattor. Hennes kropp var så liten och kall. Medan jag låg där rörde sig hennes fingrar runt mitt finger en enda gång. Ett livstecken! Den känslan kommer jag aldrig att glömma."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".