Lillsjöskolan, Odensala, Östersund
Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Fritid

Stor satsning på fritidsgårdar i Östersund ska locka fler ungdomar

Pär Löfstrand (L): Fritidsgårdarna spelar en viktig roll
0:51 min

Östersunds kommun gör en stor satsning på fritidsgårdar i kommunen. Extra anslag från regeringen nästa år ska göra att fler ungdomar väljer att söka sig dit.

– Det handlar om välfärdspengar som kommer från staten, säger Pär Löfstrand, Liberal ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Östersund.

Fritidsgårdarna spelar en viktig roll i samhället som mötesplats för ungdomar, säger Pär Löfstrand. Tillskottet på fyra miljoner kronor ska användas till att stärka de ofta föreningsdrivna fritidsgårdarnas verksamheter och få fler ungdomar att besöka de SJU fritidsgårdarna i Östersunds kommun.

Tanken är också att nyanlända elever ska lockas till verksamheterna och med i planerna som skolförvaltningen i Östersund ser över just nu finns även gamla tingshuset där en del av huset skulle kunna utvecklas till en central fritidsgård med fokus på musik.

– Ungdomar ska känna sig välkomna till fritidsgårdarna, det är det absolut viktigaste. Om vi kan stärka upp med mer personal och roligare aktiviteter tror jag att fler kommer att söka sig dit, säger Pär Löfstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".