Jämtkraft. Foto Billy Abraha
Jämtkraft. Foto: Foto Billy Abraha
Energi

Jämtkraft fast i avtal om köp av kärnkraftsel

AnnSofie Andersson: Det är en ren ekonomisk affär
3:34 min

Östersund, Åre och Krokoms kommuner säger alla nej till uranbrytning. Samtidigt tvingas de som ägare av Jämtkraft handla med kärnkraftsel.

Jämtkraft kan heller inte bryta avtalet med Vattenfall.

– Jämtkraft som producerande elbolag är ju 100 procent förnyelsebart, så att det här gamla avtalet med Vattenfall är ju ett rent ekonomiskt avtal. Det hade sin förklaring när man tog det avtalet för över tjugo år sedan, i dag är det en ren ekonomisk affär, säger AnnSofie Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Östersund och ordförande i Jämtkrafts styrelse.

Åre, Östersund och Krokoms kommuner säger alla nej till uranbrytning. Samtidigt är de ägare av Jämtkraft som handlar med kärnkraftsel.

Avancerad bytesaffär

Elen köps av Vattenfall från Forsmarks reaktorer. Den säljs sedan till Nordpol, och sen köper Jämtkraft tillbaka certifierad förnyelsebar energi som sen säljs till marknadspris.

Absolut, en väldigt väldigt väldigt väldigt liten andel av Forsmarks produktion och det är klart att jag kan tycka utifrån ett hållbarhetsperspektiv att det är besvärande men det är ett avtal som löper tills vidare så länge Forsmark tuffar på och går. Och det genererar positiva pengar till Jämtkraft, säger AnnSofie Andersson.

Det är bra business?

– Ja, alltså det skulle som jag förstår det vara ganska dyrt att kliva ur ett sånt här avtal om det ens är möjligt. Det har vi tittat på några gånger, säger AnnSofie Andersson.

Fortsätter till Forsmark stänger

Genom att sälja elen till Nordpol så slipper Jämtkraft vidare hantering av kärnkraftselen. Avtalet har under många år varit mycket bra affär för Jämtkraft även om det i dagsläget inte är en lika bra affär.

Men man vill ändå bli av med kärnkraftselen. AnnSofie Andersson sätter nu sitt hopp till att kärnkraften ska fasas ut snabbt.

– Vi kan idag bara förhålla oss till det avtal som ingicks 1993 med dåvarande styrelse.

Ni får vänta tills Forsmark stänger?

– Ja, så är det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".