En lång man i polisuniform med glasögon och skägg, framför står två små flickor med blont hår och gula varselvästar som det står skolpolis på. Alla ler och tittar rakt in i kameran.
Polisområdeschefen bjuder in skolpoliserna från Friggaskolan till samtal om trafiksäkerhetsfrågor. Foto: Karin Riddar/Sveriges Radio
Trafiksäkerhet

Skolpoliser och poliser utbyter erfarenheter

Skolpoliser på Friggaskolan möter polisen
5:42 min

Under fredagen blev det ett "kollegialt" utbyte mellan skolpoliserna från Friggaskolan i Östersund och Polisen. Temat var trafiksäkerhet.

Trafiken blev ett problem på morgonkvistarna när bilar susade förbi skolan samtidigt som barnen skulle gå till skolan. Lösningen på problemet blev att eleverna på Friggaskolan började patrullera som skolpoliser.

Polisen vill nu höra hur skolpolisernas arbete har gått.

– Det är kul att kunna hjälpa barnen med lite tips och få visa runt dem på polisstationen, menar Mats-Ove Edvinsson tillförordnad polisområdeschef.

Leia Mellgren och Heidi Essen är två av de eleverna som har patrullerat kring skolan. De upplever att situationen har blivit bättre, sedan de startade med skolpoliserna.

Vad som händer nu är i nuläget oklart, men från polisens håll så upplevs det som något positivt.

– Vi tycker att det här initiativet som eleverna på Friggaskolan tagit är bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".