Tryckfrihetsförordningen 1766.
Tryckfrihetsförordningen 1766. Foto: Kungliga Biblioteket
Tryck- och yttrandefrihet

Hurra för Tryckfrihetsförordningen!

Landsarkivarie: Offentlighetsprincipens fader kom från Brunflo
1:30 min

Under fredagen gratulerar vi tryckfriheten i Sverige som fyller jämnt och är äldst i världen i sitt slag - och har en jämte som en av sina upphovsmän.

Sverige var det första landet i världen med grundlagsskyddad tryckfrihet och den 2 december fyller Tryckfrihetsförordningen 250 år.

Lagen kom till 1766 och reglerar friheten att yttra sig i skrifter som böcker och tidningar men också mötesfrihet, censurförbud och meddelarfrihet. Tryckfrihetsförordningen är en av Sveriges fyra grundlagar.

– Den är en viktig grundpelare i vår demokrati och är den enda lagen vid sidan av allemansrätten som är typisk svensk, det vill säga inte importerad från någon annan europeisk rättstradition, säger Maria Press, landsarkivarie vid landsarkivet i Östersund till P4 Jämtland.

Lagen reglerar även rättigheten att ta del av myndigheters allmänna handlingar, vilket är en viktig demokratisk rättighet.

Vad många inte vet är att det var en jämte, Anders Nordencrantz (1697-1772), född i Brunflo och bland annat riksdagsman i den dåtida ståndsriksdagen, som hade avgörande betydelse för lagens tillkomst.

– Han var först med att föra fram de här tankarna i offentligheten och slogs för dem i riksdagen. Jag skulle vilja säga att han var Offentlighetsprincipens fader, säger Maria Press.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".