Tre norska poliser och polisbild på avstängd väg
Stängd väg mellan Stjördal och Meråker i Norge. Foto: Lars Erik Skjærseth/NRK
Trafik

E14 öppnades tillfälligt efter ras

E14 på den norska sidan gränsen öppnar ett körfält mellan 17.00 och 20.30 under måndagskvällen.

Två jordras har under måndagen blockerat vägen mellan Stjördal och Meråker efter nattens oväder, men uppröjningsarbetet har gått snabbare än beräknat, enligt Rune Eian, pressinformatör på Statens vegvesen.

Tidigare har myndigheten informerat om att E14 skulle vara stängd fram till åtminstone onsdag.

Det kan dock fortfarande vara klokt att åka över Skalstugevägen, länsväg 322, då det sker manuell dirigering på sträckan E14 efter 17.00 och det kan bli köbildning.

– Det kan vara så att vägen stängs igen om läget försämras, säger Rune Eina till P4 Jämtland.

Branta slänter försvårar

Slänterna längs med vägen är branta och det är där, i kombination med mycket regn, som problemet ligger, berättar Anders Aalberg, byggledare på drift- och vägunderhåll i Sør-Trøndelag.

– På det största raset är det så brant att vi inte kommer dit med maskiner. Slänten måste stabilisera sig själv, men vi satsar på att hålla öppet fram till klockan 20.30 ikväll. Men det kan bli stängt med kort varsel igen, säger han till P4 Jämtland.

Efter 20.30 stängs vägen under natten och prognosen är att E14 återigen ska vara öppen för trafik efter 06.00 på tisdagsmorgonen.

Tågtrafiken ligger fortsatt nere och det sker för närvarande ingen ersättningstrafik.

NRK rapporterar fortlöpande om utvecklingen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".