Kvinna i orange tröja står i hotellkorridor.
Marie Johansson, socialsekreterare och rådgivare, har träffat hundratlas män som har ett tvångsmässigt förhållande till porrsurfande och sexköp. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Brott

Tvångsmässigt köp av sex bland män grundläggs tidigt

Rådgivare: De är högutbildade och socialt anpassade
4:19 min

Ett tvångsmässigt förhållande till porrsurfande och sexköp grundläggs i tidiga år. Det säger Maria Johansson, rådgivare vid Kast, köpare av sexuella tjänster, i Stockholm.

Kunskapsnätverket hiv/STI Norr och de fyra länsstyrelserna i norrlänen uppmärksammar just nu prostitution och vem som står för efterfrågan och håller fyra temadagar i ämnet.

En av föredragshållarna är Marie Johansson, socialsekreterare och rådgivare vid Kast i Stockholm.

Hon träffar män som har ett tvångsmässigt förhållande till porrsurfande och sexköp. De finns i alla samhällsskikt och hela landet. I regel rör det sig som välutbildade och välbärgade män som förlorat kontrollen.

– De flesta är högutbildade, har familj, de är socialt anpassade och har det gott ställt, säger Marie Johansson.

Ofta har männen haft problem med porrsurfande och sexköp i många år. De flesta har aldrig nämnt det för någon. De bär på skammen och utvecklar ett starkt självförakt.

– Internet kom in i hemmen på 90-talet och där började problemen ordentligt. Och många som kommer till mig, även om de är unga, har haft de här problemen tio år och uppåt. Det finns de som haft dem i 30 år.

Männen som fastnar i tvångsmässiga beteenden hamnar i ett självskadebeteende. De utsätter sig själva för saker som de mår dåligt av.

– Du mår väldigt dåligt men kan ändå inte sätta stopp för dig själv. Í början finns det en spänning i att titta på nätet var man kan köpa sex, men när den delen är avklarad finns inte spänningen kvar. Då vill man egentligen inte fortsätta, säger Marie Johansson.

Bland de som hamnar i ett tvångsmässigt förhållande till porrsurfande och sexköp grundläggs beteendet ofta i unga år. De har använt onani för att dämpa ångest eller så har de själva blivit utsatta för sexuella övergrepp.

– För många har porr blivit ett naturligt inslag under uppväxten, säger Marie Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".