Gamla människor åker häst och släde på snöklädd ängsmark
1 av 3
Många gamla minnen väcktes till liv när de boende på äldreboende Tallgläntan i Hackås fick åka med häst och släde. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Sven Karlsson häst
2 av 3
Sven Karlsson sålde sina arbetshästar för 30 år sedan. I måndags fick han och alla boenden på Tallgläntan i Hackås åka häst och släde. Foto: Johanna Svensson/ Sveriges Radio
Gamla människor åker häst och släde på snöklädd ängsmark
3 av 3
Boende på Tallgläntan fick åka med häst och släde. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Äldreomsorg

Äldre bjöds på slädtur i Hackås

Sven Karlsson: Jag skulle ha fått köra själv och hållit i tömmarna
6:35 min

Många gamla minnen väcktes till liv när de boende på äldreboende Tallgläntan i Hackås fick åka med häst och släde.

– Det ska bli kul att åka häst och släde, men det är så dåligt före ojojoj. Det är härligt. Jag har ju kört häst mycket själv, berättar Sven Karlsson som bor på äldreboendet Tallgläntan.

Det är Svenska kyrkan med hjälp av Bergs Ryttarförening som står bakom initiativet att arrangera en häst och slädtur för dom boende.

Sven Karlsson var bland dom första som tog sig ut från boendet när han hörde hästens bjällror. Han har själv ägt och använt arbetshästar.

– Jag hade nordsvenskar. På slutet blev det mer åkturer. 1986 sålde jag min sista häst, berättar han.

Innan åkturen var han framme och hälsade, klappade och pratade med hästen.

Slädturen gick över en äng bakom Tallgläntans äldreboende. I de riktigt skarpa svängarna greppade han tag i handen på P4 Jämtlands reporter för att hon inte skulle ramla av.

– Jag är rädd om dig, säger han skrattar och tillägger att han skulle ha fått köra själv och hålla i tummarna.

Syftet med häst och slädturen var att väcka gamla minnen hos de äldre.

 – Vi gör det här för att kunna ge bort ett fint minne till de boende här på Tallgläntan. Det är ett intresse som många har, det här med häst och släde och att ha hästen som arbetsmaskin. Det väcker många minnen, säger Ann Eriksson initiativtagare och diakonassistent vid Svenska kyrkan.

Vad tror du den här turen har för betydelse?

– Vi hoppas att de boende ska få tillbaka lite minnen, få komma ut och må gott, höra ljud av bjällror och känna lukten av hästen, säger hon.

Kan det här komma att bli en tradition?

– Ja det hoppas jag verkligen, säger Ann Eriksson.

Ljudet från hästens bjällror klingar. Sven Karlsson berättar att förr var det viktigt med bjällror på hästen för kunna höra var andra hästekipage befann sig.

– Då hade vi en riktigt stor klocka på skakeln på hästen som hördes långt. För vi kunde bara stanna på vissa mötesplatser, säger Sven Karlsson.

Skulle du vilja åka fler gånger?

– Ja och gärna på sommaren när det går att åka i vagn, säger Sven Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".