Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skolböcker och två elevers händer
1 av 2
Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Pär Löfstrand, Folkpartiet i Östersund. Foto: Annelie Lanner/Sveriges radio.
2 av 2
Pär Löfstrand, Folkpartiet i Östersund. Foto: Annelie Lanner/Sveriges radio.
Skolan

Färre godkända efter nian i Östersund - stödåtgärder sätts in

Pär Löfstrand (L): Vi måste hitta ett system så att alla kan få godkända betyg
1:35 min

Färre elever i Östersunds kommun blir godkända i nionde klass och saknar därmed behörighet till gymnasiet. Nu sätter Östersunds kommun in extra stödåtgärder för elever som ligger dåligt till.

– Den absolut största utmaningen är att få alla elever godkända till gymnasiet, säger Pär Löfstrand, som är liberal och ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Östersund.

Statistiken från Skolverket talar sitt tydliga språk, under de tre senaste åren har andelen godkända elever i årskurs nio på högstadiet i Östersunds kommun minskat från 84 till 78,1 procent.

Siffrorna är liknande i flera andra kommuner i länet. Orsaken är framför allt det stora antal nyanlända som kommit och på kort tid kastats in i det svenska skolsystemet, säger Pär Löfstrand.

– Det beror på att det är mycket svårare att klara av betyg i alla ämnen i årskurs nio om man har varit i Sverige en väldigt kort tid. Vi måste hitta ett sätt för att stärka elevernas kompetens och samverka med gymnasiet, säger Löfstrand.

Den nya situationen ställer stora krav på kommunerna att erbjuda extraundervisning i form av utökade sommarskolor och andra stödåtgärder, säger Pär Löfstrand.

– Vi har valt att rikta sommarskolan mot årskurs åtta i stället för nio så att man hinner parera och få godkända betyg i nian.

Andra åtgärder är extra stödundervisning i olika ämnen, satsningar på svenska som andraspråk och modersmålsundervisning.

– Vi måste hitta ett system så att alla kan få godkända betyg, säger Pär Löfstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".