Lastbil på väg i fjällmiljö
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Glesbygd

Protesterar hos regeringen mot kilometerskatten

Göran Bergström (S): Ge oss chans att överleva i Norrlands inland
1:04 min

En delegation länspolitiker och näringslivsföreträdare från Strömsunds kommun är under tisdagen i Stockholm för att lobba emot regeringens planerade vägslitageavgift.

Den planerade vägslitageavgiften, även kallad kilometerskatt, är tänkt att styra över lastbilstransporter till tåg och sjöfart.

Men avgiften riskerar bli ett dråpslag mot Norrlands inland menar Strömsunds kommunalråd Göran Bergström (S) som är med i delegationen.

 – 90 procent av alla transporter idag går på lastbil. Intentionen är att flytta över mer på båt och mer på järnväg, men då måste vi först skaffa oss ett hav i Norrlands inland och en järnväg värt namnet, säger han till P4 Jämtland.

Göran Bergström och fler politiker från länet möter även rikspolischefen och ett av kraven från länspolitikerna är att införa ett särskilt glesbygdstillägg till poliser som jobbar i glesbygden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".