Kille med långt hår står vid målad mur
1 av 2
Oskar Norin från Mörsil får Allan Edwall-stipendiet 2016. Foto: Anton Persson (PRIVAT)
Kille gör volt i luften framför målad mur
2 av 2
Allan Edwall-stipendiaten Oskar Norin från Mörsil går just nu en treårig nycirkusutbildning i Paris. Foto: Anton Persson (PRIVAT)
Kultur

Oskar Norin årets Allan Edwall-stipendiat

Oskar Norin årets Allan Edwall stipendiat
7:20 min

Allan Edwall-stipendiaten Oskar Norin från Mörsil går just nu på Ecole nationale des arts du cirque (Enacr) i Paris, en treårig nycirkusutbildning.

Hans intresse för cirkus och nycirkus startade hos Cirkus Kul och Bus på Frösön. Han sökte sig vidare efter gymnasiet och gick ett år i Köpenhamn på
Akademien För Utaemmed Kreativitet i Köpenhamn.

Efter det antogs han på FLIC scuola di Circo i Turin. Där började Oskar med den fartfyllda disciplinen språngbräda, eller teeterboard.

Redskapet teeterboard är en sorts planka som på mitten är fäst på en stödjepunkt som står på golvet. Två eller fler utövare använder brädans gungande kvalitet till att skicka upp varandra i luften, som en slags gungbräda.

Skolan i Turin var också i ett år och Oskar sökte sig sedan vidare till en av de bästa nycirkus utbildningar som man kan gå nämligen ENACR i Paris

För att söka till skolan måste man skicka en video där man visar sina kunskaper i en viss gren och sedan om skolan gillar vad de ser får man komma på en tre dagar lång audition. Där sållas de bort eftersom tills de som lyckas får komma in på utbildningen som är i tre år.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".