Forsmark kärnkraftverk.
Forsmark kärnkraftverk. Foto: Bertil Ericson / TT
Energi

Jämtkraft handlar med kärnkraftsel från Forsmark

Miljöpartisten: Önskar att vi inte hade avtalet
1:39 min

Åre, Östersund och Krokoms kommuner säger alla nej till uranbrytning. Samtidigt är de ägare av Jämtkraft som handlar med kärnkraftsel.

– Jag hade som miljöpartist givetvis önskat att vi inte hade det här avtalet. Det kom till långt innan miljöpartiet hade plats i styrelsen och det var under en annan tidsepok, säger Andreas Englund, miljöpartiets representant i Jämtkrafts styrelse.

Avtalet går i korthet ut på att Jämtkraft sedan 1993 köper 0,96 procent av Forsmark kärnkraftverks produktion till självkostnadspris. El som dom sen säljer till Nordpol, för att sedan kunna köpa tillbaka certifierad förnyelsebar energi som sen säljs till marknadspris.

På så sätt slipper Jämtkraft vidare hantering av den smutsigare kärnkraftselen. Avtalet har under många år varit mycket bra affär för Jämtkraft även om det i dagsläget inte är lika höga vinster.

– Jag kan förstå att det här uppfattas som svårt att förstå för väljarna. Samtidigt ska man ha klart för sig att Jämtkraft är en affärsverksamhet, säger Andreas Englund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".