Man i skjorta står utomhus i vinterväder.
1 av 2
Tolken och sjubarnsfadern Yosuf Najafizada är en av dem som nyligen har flyttat till Åre. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Man i kavaj och skjorta står utanför offentlig byggnad.
2 av 2
Peter Bergman (S), kommunalråd i Åre, är den kraftiga befolkningstillväxten goda nyheter. Men det råder brist på lägenheter och förskolorna och skolorna måste byggas ut. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Demografi

Åre kommuns befolkning växer snabbare än väntat

Peter Bergman (S): Det är fantastiskt
0:52 min

Åre kommun växer betydligt snabbare än beräknat. Målet var en ökning på 125 personer. Nu visar det sig att ökningen blir mer än tre gånger så stor.

När Åre kommun klubbade budgeten för 2016 i slutet av förra året hoppades kommunstyrelsen att befolkningstillväxten skulle landa på 125 personer. En inte helt orimlig bedömning med tanke på flyktingmottagandet.

Den senaste beräkningen från SCB pekar nu på en befolkningsökning på 404 personer. Från den 1 november förra året till samma datum i år har befolkningen gått från 10 578 personer till 10 982 personer.

Det är en tillväxt på 3,8 procent. Den kommun som växte snabbast förra året var Knivsta i Uppsala län. Här låg befolkningstillväxten på 4,6 procent. Den tredje snabbast växande kommunen var Nykvarn i Stockholms län. Här låg tillväxten på 3,8 procent.

Inflyttare från många håll

130 personer av dem som bosatt sig i Åre under året är nyanlända som fått uppehållstillstånd. De övriga är personer som flyttat hit från andra delar av landet.

Tolken och sjubarnsfadern Yosuf Najafizada är en av dem som bosatt sig i Åre med sin familj. Han arbetar som studiehandledare på Åre Continental Inn och talar åtminstone fem språk.

– I Afghanistan jobbade jag som tolk åt brittisk militär. Senare arbetade jag åt Försvarsmakten i Sverige. Jag och min familj fick flytta direkt till Sverige, säger han.

Välkommen utmaning

För Åre kommun är den kraftiga befolkningstillväxten goda nyheter. På sikt innebär den ökade skatteintäkter, men den ställer även krav på kommunen. Det råder brist på bostäder och förskolor och skolor måste byggas ut.

– Vi har ju sedan några år planerat ett nytt bostadsbyggande. I min värld skulle jag önska att det gick snabbare, men det finns en hel del demokratiska processer, planläggning, utställningar och grannhöranden som gör att det tar tid. Vi börjar nu bygga i 40 lägenheter i Duved under våren 2017 och så bygger vi 30 lägenheter i Järpen våren 2017, säger Peter Bergman (S), kommunstyrelsens ordförande i Åre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".