Soprum i Östersund.
Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Samhälle

Kameraövervakning stoppar fusket i soprum

Ordföranden: Folk la grovsopor där
1:25 min

Allt fler bostadsrättsföreningar vill kamerövervaka sina soprum för att råda bot på sopfusk.

Bostadsrättsföreningen Gullvivan i Östersund gör det sedan några månader.

– Vi har det för att vi hade problem med folk som renoverade och slängde grovsopor där och det innebar en kostnad på nästan 3 000 kronor varje gång vi skulle köra bort det, säger Gullvivans ordförande Lars-Erik Löthgren.

Även om det fortfarande är få bostadsrättsföreningar som infört kameraövervakade soprum så är trenden att de blir fler säger Andreas Lahham på Sveriges Bostadsrättscentrum, ett tjänsteföretag för bostadsrättsföreningar.

– Förfrågningarna har ökat kring kameraövervakning, om man får och hur man går tillväga, säger Andreas Lahham på Sveriges Bostadsrättscentrum.

Att kameraövervaka grannarna kanske kan framstå som magstarkt men för bostadsrättsföreningen Gullvivan har det inte varit nåt problem säger ordföranden Lars-Erik Löthgren.

– Nej, jag tror inte det. Vi tog upp det på stämman och det var nog ingen som hade nåt emot det, säger Lars-Erik Löthgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".