Ett barn ligger nedbäddat i sängen
Patienter och läkare är förtvivlade när allt fler läkarintyg underkänns av Försäkringskassan. Foto: Sveriges Radio
Sjukvård

Allt fler läkarintyg underkänns

Läkare: Vi får hänvisa till socialtjänsten
6:46 min

Patienter och läkare är förtvivlade när allt fler läkarintyg underkänns av Försäkringskassan.

14 000 personer fick sin sjukpenning indragen under årets nio första månader. Det är mer än en fördubbling jämfört med samma period 2015, enligt statistik som Försäkringskassan har tagit fram på uppdrag av Ekot.

Försäkringskassans ändrade arbetssätt med högre krav på sjukintygen har gjort att allt fler personer får sin sjukpenning indragen. Men det blir en orimlig situation när allt fler läkarintyg underkänns av FK, det menar Margaretha Lööf Johansson, medicinskt ansvarig läkare i Brunflo.

– Vi märkte detta i somras, att intyg blev underkända. Det är en märklig sak att de medicinska bedömningar som vi gör på goda grunder, helt plötsligt inte accepteras, säger Margaretha.

Detta problem innebär att tiderna inte räcker till och det blir mer arbete för sköterskor och läkare med att sortera förtvivlade människors bön om hjälp. Många blir ledsna och till och med hotar att ta sitt liv, förklarar Margaretha.

Patienter är förtvivlade och familjers ekonomi påverkas när det kan dröja upp till sex månader innan patienter får sin sjukersättning accepterad och utbetald.

– Ibland får vi säga till patienter att vi inte kan göra mera och hänvisa till socialtjänsten, för läkarna kan inte göra mera.

Så länge en utredning pågår så kommer ingen betalning och en utredning kan bli väldigt utdragen när det begärs kompletteringar på sjukintyget, förklarar Margaretha Lööf Johansson, medicinskt ansvarig läkare i Brunflo.

Försäkringskassan har nu krav på mer dokumentation och mer utförliga läkarintyg för att godkänna sjukpenningen beror på att intygen inte alltid håller måttet, säger Lars-Åke Brattlund, chef för sjukförsäkringarna i Sverige till Ekot. 

– Vi borde haft utbildning och samverkat mera vid övergången till de nya reglerna, anser Margaretha Lööf Johansson. Det är inte rätt att patienterna drabbas, anser Margaretha som jobbat som doktor i trettio år.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".