renar på skogsbilväg
Kritik mot en etablering av serverhallar i Lillsjöhögen har kommit från bland andra Sametinget och Jovnevaerie (Offerdals) sameby som anser att en etablering skulle påverka renskötseln negativt. Här ser vi renar på vinterbete i Lillsjöhögen. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
IT

Ännu ett steg mot serverhallar i Lillsjöhögen

Magnus Lindgren: En oerhört säker plats för elförsörjning
2:19 min

Ett 150 hektar stort område i Lillsjöhögen har valts ut som industriområde för serverhallar. Nu ska detaljplanen ut på en andra remissrunda.

Det är Östersunds kommun, som i ett försök att locka stora it-jättar som Google och Facebook, vill bygga ett industriområde för plats med tio serverhallar. 

Ett stort område utanför Lillsjöhögen har valts ut av kommunen. 

- Där finns det en stamnätsstation vid Midskog som är norra Europas starkaste punkt för elförsörjning, så det är en oerhört stark och säker plats för elförsörjning, säger Magnus Lindgren, etableringschef på Östersunds kommun. 

En detaljplan har redan skickats ut på en första remissrunda, där kritik kom från bland andra Sametinget och Jovnevaerie (Offerdals) sameby som anser att ett industriområde utanför Lillsjöhögen skulle påverka renskötseln negativt. 

Nu ska detaljplanen ut på en andra remissrunda där kommuninvånarna får tycka till om projektet.

Karin Simonsson Liljedahl har ett hus i Lillsjöhögen och ser både positiva och negativa effekter med en etablering av serverhallar. 

- Det är ju positivt med de jobbtillfällen som kan bli för kommunen, men sen är det också den här aspekten med natur, djur och skog. Där kan det ju få konsekvenser, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".