Teresia Gustafsson
Teresia Gustafsson, brandingenjör vid Räddningstjänsten Jämtland. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Säkerhet

Så brandsäkrar du ditt hem

Teresia Gustafsson: Antalet bränder orsakade av levande ljus ökar
4:39 min

Varje år inträffar tusentals bostadsbränder i Sverige och under julmånaden december sker flest dödsbränder. Här är råden för ett tryggare hem.

Under 2015 omkom 110 personer i samband med bränder i Sverige och generellt är december den dystraste månaden, enligt MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– De vanligaste brandorsakerna i hemmet i december är att man glömmer spisen, man glömmer de levande ljusen eller så är det en eldstadsrelaterad brand, säger Teresia Gustafsson som är brandingenjör vid Räddningstjänsten Jämtland.

Det gäller att vara redo om olyckan är framme, för en eld sprider sig snabbt till en utvecklad brand.

Teresia Gustafssons råd är att utrusta hemmet med:

  • En fungerande brandvarnare
  • En fungerande brandsläckare
  • En brandfilt

– Rekommendationen är att man ska ha en 6 kilos pulversläckare. Det finns olika typer och det viktiga är att man har en som är tillräckligt effektiv och då ska den heta 43A233BC. Och när du köper en brandfilt, se till att du får rätt storlek, säger Teresia Gustafsson.

Hon tipsar också om att brandöva hemma. Testa brandvarnaren och prata med familjen om vad ni ska göra när brandlarmet går.

Och om det börjar brinna, tänk på minnesregeln: Rädda - Varna - Larma - Släck.

Gör det säkrare hemma - läs mer på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps informationssida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".