Ronny Hopstadius Anders Wennerberg kommundirektör Östersund
Ronny Hopstadius ägare av en loppisbutik i Östersund diskuterar med Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg om secondhand-butiker. Foto: Johanna Svensson/ Sveriges Radio
Arbetsmarknad

Protester mot kommunens satsning på secondhand

Loppisägare: Jag är bekymrad
9:20 min

När Östersunds kommun ville satsa på secondhand-butik så höjdes kritiska röster direkt.

Östersunds kommun har gett klartecken till att samarbeta med Föreningen Mitt Norden Biståndscenter, mer känd som Erikshjälpen som planerar öppna en ny secondhand-butik.  Kommunstyrelsen har sagt ja till att stå för kostnaderna kring två handledare som ska jobba med 25 personer som kommer tas in för arbetsträning.

Samarbetet med Erikshjälpen innebär att kommunen har två medarbetare på plats i lokalen som ska fungera som coacher och handledare. Kommunen kommer bidra med lön till dessa samt kostnader för deras arbetsrum. Totalt räknar man med att bidra med 1 miljon kronor per år.

 

Kom ihåg att det är första gången vi har den här lösningen

 

Att kommunen går in och hjälper en secondhand-butik har skapat starka reaktioner bland flera secondhand-ägare i kommunen.  Ronny Hopstadius driver en loppis i Östersund och han tycker det är konstigt att kommunen går in och stöttar en helt ny aktör när det redan finns etablerade på orten.

Anders Wennerberg, kommundirektör förklarar att Östersunds kommun har avsatt 20 miljoner kronor för satsningar med personer som står längst från arbetsmarknaden och är berättigade till arbetsmarknadsåtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".