Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Man i orange jacka står utanför matbutik.
1 av 2
Hemvändaren Emil Henriksson letar efter förstahandskontrakt som många andra i Åre. Sedan ett år bor han i andra hand. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Kvinna i orange tröja står utanför offentliga byggnad.
2 av 2
Ida Thuresson, plan- och byggchef i Åre, pekar på att bristen på handläggare snart är åtgärdad. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Bostad

Stor bostadsbrist i Åre när befolkningen växer

Hemvändare: Jag letar på sociala medier
0:20 min

Sedan flera år har Åre halkat efter i bostadsbyggandet. Samtidigt växer nu befolkningen kraftigt. Hemvändaren Emil Henriksson får hyra i andra hand.

Inflyttningen till Åre kommun är stor och det är inte lätt att hitta en bostad i dagsläget. Det gäller både säsongare och familjer som flyttar till kommunen.

Åre kommun planerar att bygga 40 hyresrätter i Duved och 30 hyresrätter i Järpen under våren 2017. Under 2018 planerar Åre kommun att bygga nya lägenheter i Åre by.

Theresa Christiansson jobbar som lärare på Duveds skola. Hon berättar att många familjer som ska flytta till Åre har svårt att hitta bostad.

– De ringer till skolan och sedan ska de hitta någonstans att bo. Vi har några som är på väg upp nu och de har ingenstans att bo.

Det råder alltså inget tvivel om att det är bostadsbrist i Åre. Och bostadsbyggandet är en stor utmaning för kommunen särskilt när befolkningstillväxten är så snabb.

– Bostadsbyggandet har varit en utmaning för oss under en längre tid skulle jag vilja påstå. Nu har det ställts på sin spets, säger Ida Thuresson, som plan- och byggchef på Åre kommun.

En del av förklaringen ligger i en utdragen planprocess hos kommunen som har orsakats av personalbrist. Under en längre tid fanns det bara två handläggare på plan- och byggavdelningen. I mars ska det finnas sju handläggare, säger Ida Thuresson.

– Framförallt handlar det om att anställa flera handläggare så att vi får en högre kapacitet. Sedan ska vi strukturera arbetet på ett bättre sätt och jobba mer fokuserat med det vi ska och prioritera hårdare och tydligare.

Bakom vakanserna på plan- och byggavdelningen ligger flera förklaringar. Det har saknats utrymme i budgeten för flera handläggare samtidigt som folk har varit långtidssjukskrivna och föräldralediga, säger Ida Thuresson.

Emil Henriksson flyttade hem till Åre för ett år sedan. Han vill gärna ha ett förstahandskontrakt, men den är svårt att hitta idag.

– Jag har ju sökt men ofta blir det i andra hand eller att jag letar på sociala medier. När man inte stått i bostadskö i fyra fem år är det andra hand som gäller. Jag har haft tur och har det bra, men självklart vill jag ha ett förstahandskontrakt, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".