Åreskutan och E14
Skidåkning, fjällvärlden och entreprenörsandan i Åre lockar till sig människor. Nu är flera nya IT-boalg på väg att etablera sig i Åre. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Näringsliv

Åre lockar till sig allt fler IT-bolag

IT-entreprenör: Vi vill etablera den här industrin i Åre
1:09 min

Entreprenörsandan i Åre och fjällvärlden lockar till sig allt fler människor. En rad nya IT-bolag är på väg att etablera sig på orten.

Andreas Eriksson är projektledare för den nya huben, det vill säga ett nav för IT-bolag som redan fått igång sin verksamhet och bolag som fortfarande befinner sig i startfasen.

De samlas i de nya kontorslokalerna i Åre by. Här får de tillgång till både nätverk och kunnande.

Bolagen arbetar med bland annat programmering, utveckling av e-handelstjänster och hårdvaruutveckling.

Andreas Eriksson tror att fler IT-bolag är på väg till Åre.

– Ja, absolut, det är jag helt övertygad om. Vi vill etablera den här industrin rejält. Turismen har ju skapat en helt magisk plats kring Åre.

Från början var tanken att använda två våningsplan, men intresset bland är så pass stort och ny byggs ytterligare ett våningsplan om, säger Andreas Eriksson är projektledare.

– Och vi har fått otroligt bra gensvar från alla parter så det känns otroligt kul, säger han.

Peter Bergman, kommunstyrelsens ordförande i Åre, ser stora möjligheter i satsningen.

– Jag tror att företagandet i Åre kan explodera framöver. man behöver inte bo och verka i Stockholm. Man kan verka på distans, och IT-företag kan sitta här upp och arbeta och ha en mycket bättre omgivning än i en storstad, säger Peter Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".