Tre elever, två blonda tjejer och en kille med grå mössa, och en mörkhårig lärare som står i radiohusets entre, de samtalar och ser glada ut.
Engagerade elever och lärare från Storsjögymnasiet. Fr vänster: Matilda Grip, Emilia Yngström, Alee Farrohi och William Falk. Foto: Karin Riddar
Engagemang

Skolelever vill göra skillnad i Syrien

Designelev: Alla kan hjälpa till på något sätt
10 min

Elever och lärare från Estet- och mediaprogrammet vid Storsjögymnasiet i Östersund samlar in pengar till behövande i krigets Syrien.

Matilda Grip, Emilia Yngström och William Falk läser design vid Estet- och mediaprogrammet. Tillsammans med sina klasskamrater har de tagit ett kreativt initiativ för att samla in pengar. Genom att designa och trycka upp t-shirts ska de samla in pengar till hjälporganisationen Vita Hjälmarna.

– Det är fruktansvärt det som händer i Aleppo, säger William Falk.

– Alla människor kan hjälpa till på olika sätt, säger Matilda Grip. Vi är duktiga på design och då tänkte vi att vi kan göra en design och trycka på t-shirts.

Idén fick eleverna efter att ha sett ett TV-inslag från Aleppo i Syrien. Där fick de se en kille i sin egen ålder som hade mist sin syster och mamma i en granatattack. Inslaget berörde dem alla mycket, och de kände att de ville göra något för att hjälpa. Eleverna skapar därför hjälpiniativet See Speak Act - Aleppo.

Designläraren Alee Farrohi var inte svårövertalad att låta eleverna göra detta inom ramen för gymnasieutbildningen.

– Målet för oss lärare är att ge eleverna självförtroende att komma ut från gymnasiet och kunna bidra till något bra i samhället, säger Alee.

Alee Farrohi berömmer eleverna för deras engagemang.

– Det här är elever som alltid haft hjärtat på rätt ställe under de tre år jag har haft dem, säger Alee.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".