Penna hållen av hand på skrivbord.
Det är vansinne att man nu köper så här dyra pennor, det tycker sjuksköterskan Anna som jobbar på Östersunds sjukhus, hon heter egentligen något annat. "Jag tycker det är skandalöst. Det är slöseri med skattepengar", säger hon. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Ekonomi

Dyra pennor köps in till Region Jämtland Härjedalen

3:33 min

Bläckpennor för 90 kronor styck har köpts in av Region Jämtland Härjedalen. Nära 100 gånger dyrare än de billigaste pennorna man har upphandlade.

Hur viktigt är det med en riktigt bra penna?

Regionens centrallager för kontorsmaterial har skrotats från och med september i höst. Vilket gjort att avdelningar och enheter själva nu köper in sitt kontorsmaterial.

P4 Jämtlands granskning visar att man har valt att köpa andra pennor än de som tidigare funnits i lager och som man har rabattavtal på. Det har lett till att kostnaderna för kontorsmaterial ökat. 

På Hörcentralen vid Östersunds sjukhus har man köpt en bläckpenna för 89 kronor.

Den billigaste pennan som fakturerats har kostat 19 öre.  

Det är vansinne att man nu köper så här dyra pennor, det tycker sjuksköterskan Anna som jobbar på Östersunds sjukhus, hon heter egentligen något annat.

– Jag tycker det är skandalöst. Det är slöseri med skattepengar, säger hon.

– Vi uppmanas ju att ha god ekonomisk hushållning inom regionen och att då köpa pennor på det här viset. Man hade kunnat avlöna en undersköterska för de här pengarna.

Men det är inte bara Hörcentralen som köpt dyra skrivdon. På avdelning 4B, vid Östersunds sjukhus, har man inhandlat en kulspetspenna för 65 kronor. På hjärtmottagningen har man beställt en bläckpenna för 49 kronor. Och på Brunflo hälsocentral har man köpt två rosa kulpennor för 31 kronor styck.

De signaler det skickar är att man inte behöver bry sig.

I rabattavtalet finns det bläckpennor från en krona till cirka 10 kronor styck. 

Under två månaders tid har region Jämtland Härjedalen köpt in pennor för drygt 35 000 kronor och två tredjedelar av dem är pennor som inte finns i rabattavtalet.

– De signaler det skickar är att man inte behöver bry sig. Vi får hela tiden höra att vi ska spara pengar, men det här signalerar att det inte spelar någon roll om vi försöker spara, säger sjuksköterskan Anna.

– Man tappar respekten för de som bestämmer, det har vi pratat jättemycket om här på jobbet. Man kanske tjänar i längden på att ha en centralt anställd person som ansvarar för inköp. Nu måste alla ha koll, det är slöseri på resurser.

Regionen har nu själva startat en utredning som visar att kostnaderna för kontorsmaterial har ökat efter att centrallagret stängts ner.

Hur viktigt är det med en riktigt bra penna? Svara p4jamtland@sverigesradio.se eller via P4 Jämtland i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista