Hand håller kontanter och bläckpennor
Region Jämtland Härjedalen skärper rutinerna sedan det visat sig att många pennor köps utanför rabattavtalet. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Ekonomi

Regionen skärper rutiner kring inköp av pennor

Chef på regionen: Jag förstår att det sticker i ögonen
0:39 min

P4 Jämtlands granskning visar att man i vården har beställt bläckpennor för uppemot 90 kronor styck under hösten. Nu granskas alla beställningar för att minska kostnaderna.

Hur viktigt är det med en riktigt bra penna?

Sen Region Jämtland Härjedalen tog bort sitt centrallager för kontorsmaterial så har avdelningar och enheter själva köpt in sitt kontorsmateral, vilket gjort att kostnaderna har ökat under hösten. Under två månaders tid blev prislappen för pennor drygt 35 000 kronor och två tredjedelar av dem är pennor som inte finns i rabattavtalet.

En penna kostade 89 kronor vilket är nästan 100 gånger dyrare än de billigaste pennorna regionen har upphandlade.

– Jag har ju svårt själv att se behovet av en penna för 89 kronor, säger Örjan Strömqvist, chef för diagnostik, service och teknik på region Jämtland Härjedalen.

Regionen har nu skärpt sina rutiner kring inköp av pennor.

– Vi tittar på alla orderbekräftelser som kommer från leverantören och där medarbetare vid vårt centralförråd tittar på beställningen och ifrågasätter om det är beställningar som ser konstiga ut. Till exempel för pennor med de där priserna, säger Örjan Strömqvist.

Hur viktigt är det med en riktigt bra penna? Svara p4jamtland@sverigesradio.se eller via P4 Jämtland i sociala medier.

Hur viktigt är det med en riktigt bra penna? // Lotta #p4jämtland #jämtland #härjedalen #sjukvård #pengar #penna #sverigesradio

Ett filmklipp publicerat av P4 Jämtland Sveriges Radio (@p4jamtland)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".