Man i munkjacka står i offentlig byggnad och ler.
Mustafa Panshiri vill med sin egen berättelse visa att det går att röra sig från utanförskap till dealktighet i svenska samhället. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio
Integration

Mustafa Panshiri: Vi måste våga prata om kulturella skillnader

5:12 min

Mustafa Panshiri kom till Sverige för 18 år sedan. Idag är han polis och vill genom sin egen berättelse visa att det är möjligt att röra sig från utanförskap till delaktighet.

– Vi är naiva i Sverige om vi tror att kulturella skillnader försvinner bara för att människor passerar över Öresundsbron och tar till sig de värderingar som gäller i Sverige. Vi måste förmedla vad det finns för värderingar i Sverige, säger Mustafa Panshiri som besöker Östersund.

Han tycker att vi ska föra en ärlig dialog med ensamkommande flyktingbarn om vad som gäller här och erkänn att det finns kulturella skillnader.

– Vi i Sverige har kommit väldigt långt i vår syn på demokrati och jämställdhet. Vi är inte klara, vi har en bra bit kvar att gå, men i jämförelse med många andra länder har vi kommit långt.

När han träffar ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan möts han av nyfikenhet.

– De här ungdomarna är i en ålder där de är som mest mottagliga för information. Värderingar och normer har inte satt sig ännu och om vi kan förmedla vad vi står bakom så kan de lättare ta till sig allt de vi tar gör givet i Sverige.

Mustafa Panshiri tycker det är nödvändigt att vi vågar tala om sexuella övergrepp på badhus och festivaler. Vi ska inte dra alla över en kam, men vi måste våga tala om problemet, säger han.

– Sexuella övergrepp har vi haft i vårt i alla år, det är inget nytt. Men att vi har unga män som i grupp omringar unga kvinnor och begår sexuella övergrepp är något nytt. Vi måste bli duktigare på att diskutera specifika problem i samhället. De här överpreppen får signifikanta konsekvenser för samhället och då måste vi våga prata om det, säger han.

De frågor han diskuterar med ensamkommande flyktingbarn har funnits i många år, men det är först i samband med flyktingkrisen de kommit upp till ytan, säger Mustafa Panshiri.

– Vi har ju undvikit att tala om dem och det var synd att vi behövde få en flyktingkris innan vi vågade tala ärligt om kulturella skillnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista