Halka - långtradare i diket. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio.
Enligt Vägverket hjälper inte alltid sand och salt vid extremhalka. (Arkivbild) Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio.
Extremväder

Kritik mot dålig sandning vid ishalka

Skolbusschauffören: Bussen slängde hit och dit
1:42 min

Många trafikanter och lyssnare som kontaktat P4 Jämtland anser att det sandats för dåligt på länets vägar vid tisdagens blixthalka.

Det enkla svaret är att vissa lägen räcker det inte ens att vara förberedd enligt Trafikverket.

– I väldigt besvärliga väderlägen - även om vi är ute med alla resurser - så kommer väldigt många trafikanter att uppleva halka och att det inte är bra efter vägarna, säger Lennart Helsing informatör vid Trafikverket till P4 Jämtland.

Enligt Helsing spelar det heller ingen roll att man sandar när det är som värst eftersom det har kort varighet. En av sandbilarna halkade under dagen dessutom själv i diket.

– På högtrafikerade vägar kör trafiken i sig bort sanden och är det för kallt kan man inte använda saltet heller, det kan få motsatt effekt.

Enligt Trafikverket är skolvägar prioriterade när det gäller sandning. Det köper inte Per Olofsson som kör skolbussen i mellan Orrviken och Fåker.

Jag fick lämna ungarna eftersom bussen bara slängde hit och dit. Här finns inte ett gruskorn. Jag har suttit i tre timmar och inte sett en grusbil, säger Per Olofsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".