Sabine Dahlberg
Sabine Dahlberg organiserar gruppen "Tomten finns" på sociala medier. Foto: Fredrik Sjölund/Sveriges Radio
Jul

Sabine Dahlberg hjälper fattiga familjer inför julen

Sabine Dahlberg: Fler än vad vi kan tro behöver hjälp
3:10 min

Sabine Dahlberg från Hara är en eldsjäl som sett till så att fler barn får chansen att känna den där lyckan på julafton - lyckan att få ett paket.

De som vänt sig till insamlingen är ofta arbetslösa, utförsäkrade från Försäkringskassan, sjukskrivna. Det är också många som är ensamstående.

– Det märks att klyftorna i samhället ökar och det är inte så lätt att klara sig själv, säger Sabine Dahlberg, som inför förra julen startade en grupp på facebook för att hjälpa familjer i länet som inte har råd att ge sina barn julklappar.

– Det är många som har det svårt i samhället idag, fler än vad vi kan tro för det är inget man pratar öppet om. Man försöker väl hålla fasaden uppe så länge det går. Så jag kände att jag ville försöka hjälpa till, säger Sabine.

Förra året kunde hon och gruppens medlemmar uppfylla 27 barns önskningar. Inför den här julen har många fler hört av sig och bett om hjälp, och gruppen har kunnat uppfylla 65 barns önskningar.

– Vi har haft över 400 medlemmar i den här gruppen så det har varit helt fantastiskt. 

Vad har barnen önskat sig?

 – De har önskat sig pulkor, traktorer, barbiedockor, presentkort på kläder och sådana saker, berättar Sabine.

Förutom julklappsönskningarna har de också kunnat hjälpa familjer med julmat, julpyssel, pepparkaksdeg och andra saker som hör julen till.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".