influensavaccin
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/Scanpix.
Sjukvård

Få vaccinerar sig mot influensa i norrlänen

Smittskyddsläkare: Risken minskar ordentligt med vaccinering
1:42 min

Trots vaccinationskampanjer i sociala medier och reklam ökar inte andelen som vaccinerar sig mot säsongsinfluensa i Norrland.

I till exempel Jämtland och Västernorrland är vaccinationstalen fortfarande lägst i landet.

Jämtlands och Västernorrlands län har de lägsta siffrorna i landet för influensavaccinering i de utpekade riskgrupperna, där vaccinerar sig bara tre av tio. I Västerbotten och Norrbotten vaccinerar sig fyra av tio, men snittet i hela landet är 50 procent.

Varför det är så låga siffror i norr är en gåta säger Micael Widerström.

– Det är svårt att veta, men det verkar som om hela Norrland ligger lågt och även landsbygdsregioner söderut, säger han.

Kampanjerna som sjukvården har drivit i sociala medier, annonser och annan reklam har hittills gett klent resultat, visar en rundringning i norrlänen som vi har gjort.

I Jämtland har andelen som vaccinerar sig visserligen ökat en aning i år men det är för tidigt att dra några slutsatser. Många anser sig inte ligga i riskzonen, trots att en handfull personer från norrlänen blev så sjuka att de fick flygas till Stockholm och vårdas i lungmaskin, ecmo, förra influensasäsongen.

– Det är framför allt ett problem för de som tillhör riskgrupper och inte vaccinerar sig. Man vet från i fjol att två tredjedelar av de som tillhör en riskgrupp över 65 år och vaccinerade sig minskade risken att hamna på sjukhus med två tredjedelar. Så man minskade risken ordentligt genom att vaccinera sig, säger Micael Widerström.

Här är riskgrupperna som uppmanas att vaccinera sig (Folkhälsomyndigheten).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".