Patient ligger i sängen
Patienten skickades hem eftersom det närmaste sjukhuset i Västernorrland hade sommarstängt. (Arkivbild.) Foto: Michael Ragnarsson/Sveriges Radio
Sjukvård

Hälsocentral hade inte tid - patient dog i blodförgiftning

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska nu utreda en lex Maria-anmäld avvikelse inom vården i länet som ledde till att en person dog.

En hälsocentral i Jämtland kunde, på grund av överbelastning, inte ta emot en person som sökte vård, istället hänvisades hen att uppsöka sjukhus.

På det närmaste sjukhuset, som ligger i Västernorrland, var kirurgakuten sommarstängd - så patienten tvingades åka hem igen.

Nästa dag hade hälsotillståndet försämrats. Hälsocentralen gick inte att komma i kontakt med och det blev till slut akuttransport med ambulans till Östersunds sjukhus.

Där konstaterades gallgångsinflammation med blodförgiftning vilket ledde till att patienten avled samma dygn.

Enligt lex Maria-anmälan har en utredning visat på omfattande brister i hela vårdkedjan, från bemanning och undersökning av akut sjuka till informationen i Mina Vårdkontakter på Internet.

På hälsocentralen finns ordinarie distriktssköterskor men ingen fast distriktsläkare - läkarbemanningen består av 1-2 stafettläkare per vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".