Linda Hedenljung och Henrik Myrdhen i P4 Jämtlands Nördpanel
Linda Hedenljung och Henrik Myrdhen i P4 Jämtlands Nördpanel Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Nördpanelen

"Rogue One" grumlar gränsen mellan gott och ont

Henrik Myrdhen: Man siktar på en vuxnare publik
12 min

I veckans Nördpanel sätter vi tänderna i en historia som utspelar sig för länge sedan i en galax långt, långt borta.

Star Wars - Stjärnornas Krig - så heter en av filmhistoriens mest inkomstbringande och populära filmserier någonsin. Som på senare tid har fått nytt liv. Förra året kom sjunde delen i en saga som började berättas redan 1977.

Och i onsdags hade en ny film - "Rogue One" - premiär. Det är en sidoberättelse om rebellernas kamp att hitta ritningarna till det onda rymdimperiets vapen - Dödsstjärnan.

Det är en mörkare historia än vad som är vanligt i den här filmvärlden.

– Det är inte lika ljust och gullegull. Bilden av filmens rebeller är mer nyanserad – de är inte alltid renhåriga. Den här filmen är grumligare än de andra filmerna i serien, när det gäller gränsen mellan de goda och de onda, säger Linda Hedenljung.

I flera år framöver nu kommer en ny Star Wars-film om året. Riskerar det att vattna ur det som ni tycker om?

– Just nu är jag nöjd, men jag vill inte se en film som handlar om karaktären Obi Wan Kenobi om det är en datoranimerad version av avlidne skådespelaren Alec Guiness som spelar rollen, säger Linda Hedenljung.

– Som übernörd tycker jag det är underbart att få komma tillbaks till den här världen, det känns tryggt att vara hemma igen. Det måste bli bra, då är det ok, säger Henrik Myrdhen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".