Stängsel, skyddat boende, Karlskoga, lås, dörr
Knarkbrottslingens hemland har annan praxis för villkorlig frigivning av fängelsedömda. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio
Domstolarna

Knarksmugglare hoppas slippa litauiskt fängelse

En man som dömts för grovt narkotikabrott i Jämtland hoppas slippa avtjäna straffet i hemlandet, där han troligen måste sitta av hela fängelsestraffet.

Högsta domstolen (HD) kräver nu att förflyttningen till Litauen av en 34-årig man som av Östersunds tingsrätt dömdes till flera års fängelse för grovt narkotikabrott ska prövas av hovrätten.

34-åringen och en nu 41-årig kumpan dömdes till 5 års respektive 3,5 års fängelse sedan de sommaren 2015 stoppats i poliskontroller i Jämtlands län med totalt 30 kilo cannabis i två bilar.

Efter överklagande sänkte hovrätten straffet för 34-åringens del till fyra års fängelse.

34-åringen har begärt att hovrätten också ska pröva om det är förenligt med Europakonventionen att han förflyttas till hemlandet Litauen för att avtjäna sitt straff. Det skulle innebära att han får sitta längre i fängelse eftersom Litauen har andra regler för villkorlig frigivning.

Hovrätten har tidigare nekat prövningstillstånd men enligt Högsta domstolens utlåtande måste de nu alltså pröva frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".