Stefan Edfeldt har överklagat placeringen av 12 Attefallshus i Lit.
1 av 2
Stefan Edfeldt har överklagat placeringen av 12 Attefallshus i Lit. Foto: Staffan Andersson
Köksinteriör med trappa, diskbänk och mikrovågsugn mm
2 av 2
En av de som överklagar ifrågasätter hur äldre ska kunna bo med trappa till sovloft och efterlyser istället reguljära hyreslägenheter. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio
Samhälle

Protester mot placeringen av 12 attefallshus i Lit

Litsbo: Det här är ett hafsverk
5:32 min

I Lit ska Östersundshem placera ut 12 attefallshus var det tänkt. Det har nu överklagats av två privatpersoner.

– Det här är inte rätt, det är ett hafsverk. man får känslan av att ingen ens varit hit och tittat med tanke på hur det krockar med fotbollsplanen och det planerade naturparksområdet, säger Stefan Edfeldt, en av de som överklagat.

Hans huvudinvändning mot placeringen är att husen kommer för tätt inpå fotbollsplanen som är flitigt använd av barn och unga. Altanen på ett av husen hamnar nästan kloss mot planen. Dessutom är tomten gammal industrimark och ett planerat naturparksområde med skateboardramp och cykelbana får stryka på foten.

– Det är alltid fullt med barn här och spelar. Vart ska de ta vägen när planen blir obrukbar, säger Stefan Edfeldt.

Han ifrågasätter varför kommunen inte kan bygga på andra tomter, för det finns det i Lit och där skulle också reguljära bostäder kunna byggas när attefallshusen ska bort efter fem år menar han. Att kommunen har så bråttom tror han beror på att östersundshem trycker på.

– Jag vill inte tro det, men så är det ju. De har köpt hundra hus som dom måste få ut, säger Stefan Edfeldt.

Stefan Edfeldt har inget emot att bli granne med attefallshusen. Men inte på bekostnad av fotbollsplanen och naturparksområdet. Han föreslår därför att man bygger på kommunens mark på andra sidan hans hus. Florian Stamm, miljöpartist och ordförande i miljö- och samhällsnämnden säger så här om det

– Vi har fått de synpunkterna och vidarebefordrat de till Östersundshem. Nu har de ju fått bygglov till det aktuella området och har gjort en bedömning att, av vilka skäl det än må vara, vara kvar där.

Florian Stamm vet inte varför man valt att placera attefallshusen vid fotbollsplanen, men han vill nu avvakta de två överklaganden som kommit in. Han säger så här på frågan om de känt sig pressade av Östersundshem att processen med attefallshusen ska gå snabbt.

– Pressade? Vi har ett väldigt stort tryck på bostäder i Östersund så på det viset är vi ju pressade att snabbt kunna få fram fler bostäder, säger Florian Stamm.

Bostäder är nåt som verkligen behövs i Lit. Det säger Jan Holmgren, aktiv i PRO. Han har också överklagat attefallshusen, men av andra skäl. Han är en av många äldre i Lit som gärna vill sälja sina hus men kunna bo kvar i samhället. Han har den här åsikten om attefallshusen i Lit.

– Vansinne. Idioti. Ogenomtänkt. De skulle byggt riktiga bostäder istället som folk kan bo i. Inga äldre kan bo i de här husen, det är stege upp till sovloft. Inga barnfamiljer heller, ungarna kan trilla ner, säger Jan Holmgren.

De två överklagandena ligger nu hos Länsstyrelsen för handläggning.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".