Två elever sitter i en skolkorridor
Foto: JESSICA GOW / TT
Hälsa

Mindfulness ska minska stressen i skolan

7:01 min

Stress bland ungdomar är ett växande problem och nu ska 160 gymnasieelever på Jämtland gymnasium utbildas i mindfulness, avslappning och massage.

Wargentinskolan i Östersund är en av 10 utvalda skolor i Sverige som deltar i ett projekt som kallas "Mitt Lugn", som den ideella föreningen Drömmen om det goda driver. De jobbar för att skapa lugn och ro i skolan.

Under åtta veckor ska 160 elever på Wargentinskolan tränas i medveten närvaro och lära sig olika metoder för att minska sin stress för att må bättre. 

– Jag har varit väldigt stressad under nästan hela högstadiet och kände att det här kunde vara en möjlighet för mig att minska stressen och lära känna mig själv lite grann så att man kan hantera det på ett bättre sätt, säger Mathilda Bergsmo som går teknikprogrammet och ingår i gruppen.

Hans Kernell jobbar som lärare på Jämtlands gymnasium och är själv mindfulnessinstruktör.

– Jag hoppas på att det dels ska ge dem avstressning, men också att det ökar deras självkänsla och självförtroende. Och att de hittar ett sätt att lugna ner sig själva och hantera sin egen stress.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista