Anna Holmlund.
Anna Holmlund. Foto: TT.
Skicross

Anna Holmlund medvetslös efter krasch på träning

Anna Holmlund vårdas på sjukhus
0:54 min

Läget för skicrosstjärnan Anna Holmlund, som har opererats för blödningar i hjärnan efter en krasch på träning, har förbättrats.

– Läkarna säger att det är en stor fördel att hon är så stark, säger sportchefen Joar Båtelson.

Holmlund hålls nedsövd efter kraschen på träningen i går då hon slog i huvudet. Hon fördes till sjukhuset i Bolzano där det konstaterades att hon ådragit sig blödningar i hjärnan och hon opererades omgående. Hon hålls till vidare nedsövd. Men läget är bättre nu än det var när hon först kom in till sjukhuset.

– Jag väntar på den senaste uppdateringen efter läkarronden på förmiddagen, men det jag fick tidigare i morse var att läget är samma som i går – det vill säga att hon är nedsövd och så vidare – men att hennes värden har varit stabila under slutet på gårdagskvällen, natten och morgonen, säger sportchefen Joar Båtelson till Radiosporten, och fortsätter:

– Så det i sig är ju positivt. Men vi vet inget mer.

Vad är det för värden man pratar om då?
– Att man har jämn puls och så vidare. EKG-värden.

Holmlund hålls tills vidare fortsatt nedsövd.

– Man tar det dag för dag eller timme för timme eller hur man nu gör. Men man brukar säga att vid den här typen av skador är de första 72 timmarna efter skadetillfället viktiga, så det är där man kan se om det är en förändring åt något håll, säger Båtelson.

I dag inleds tävlingarna med kval. Alla svenskar utom Victor Öhling Norberg, som åkte med Holmlund till sjukhuset, ställer upp. Öhling Norberg behöver inte vara med och kvala eftersom han är direktkvalificerad till tävlingen i morgon som ingår i alptouren som sedan avslutas på torsdag.

– Jag tror att han åker med tillbaka från sjukhuset, men vi får se. Han får göra som han känner, säger Båtelson till TT om Öhling Norberg.

Holmlund och Öhling Norberg var ett par i flera år och är fortfarande goda vänner.

Båtelson säger att landslagsåkarna givetvis är påverkade av det som hänt, men att ledarteamet delat upp sig för att kunna stötta alla så att de får möjlighet att prestera.

– Sen får man ha med sig att det kan komma reaktioner senare, men jag tycker att vi haft en bra dialog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".