Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 granskar

Stora skillnader i regionpolitikers resande

Robert Uitto (S): Det är inget märkligt
6:15 min
man framför byggnad.
1 av 2
Hittills i år har Robert Uitto (S) rest och haft representationskostnader för drygt 174 000 kronor, vilket är en fjärdedel av regionpolitikernas totala kostnader under året och en ökning i jämförelse med förra året. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
man stående i korridor.
2 av 2
Den som rest allra minst, av dom fyra ledande regionråden, det är Christer Siwertsson (M). På honom finns bara en resa till Luleå och en till Örnsköldsvik bokförd. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio

Flertalet europaresor har regionrådet Robert Uitto (S) gjort det senaste året. P4 Jämtland har granskat regionrådens resande och det är stora skillnader.

Robert Uitto är den som reser allra mest och det finns inte någon bokförd dokumentation om vad han gör på sina resor. Men att han reser betydligt mer än genomsnittet, det tycker han inte är konstigt.

– Det är ju inget märkligt för det är ju sådant uppdrag jag har. Jag är ansvarig för de regionala utvecklingsfrågorna medan andra är ansvariga för sjukvården, säger Robert Uitto.

Hittills i år har han rest och haft representationskostnader för drygt 174 000 kronor, vilket är en fjärdedel av regionpolitikernas totala kostnader under året och en ökning i jämförelse med förra året.

Den som rest näst mest är 1:e vice ordförande Susanne Wallner (M) som rest för drygt 50 000 kronor. Regionstyrelsens ordförande socialdemokraten Ann-Marie Johanssons (S) resenota är uppe i 42 000 kronor hittills och slår man ut det på alla 55 regionpolitiker blir genomsnittet cirka 14 000 kronor per person.

Den som rest allra minst av de fyra ledande regionråden är Christer Siwertsson (M). På honom finns bara en resa till Luleå och en till Örnsköldsvik bokförd.

För honom är det här ett medvetet val.

– Mitt budskap är att var och en måste göra sin egen bedömning, säger han.  

Är det inte viktigt att vara på plats där besluten tas, i till exempel Stockholm? För att se till att regionen ska få mer resurser?

– Jo, men det är vi också, men det är inte nödvändigt att jag precis är där. 

Robert Uitto, som är ordförande i Regionala Utvecklingsnämnden i Region Jämtland Härjedalen, har bland annat hunnit beta av två resor till Österrike, en Parisvistelse och ett flertal Brysselresor i år.

När P4 Jämtland begärt ut resehandlingar har det visat sig att utöver fakturor finns det inga dokument bokförda,  trots att det enligt Region Jämtland Härjedalens reseregler ska finnas skriftliga underlag som beskriver resornas syfte och mening bifogade.

– Det ju så här att på de flesta resor behöver det ju inte göras. Är man vald till ett uppdrag då behöver man inte varje gång säga det, utan då far man på de möten som uppdraget innehåller, säger Robert Uitto.

Hur ska jag veta att du gör dina sex arbetstimmar per dag, som det står i era reseregler? Om det inte finns bokfört?  

– Alltså, jag har ju inga arbetstimmar. Jag har ett arvode. Jag jobbar 24 timmar per dygn. Så jag har ju inte arvode för att jag sitter på ett särskilt möte. 

I år beräknas Region Jämtland Härjedalen gå back med 215 miljoner kronor och har sedan tidigare cirka 600 miljoner kronor i ett ackumulerat underskott.

Enligt Robert Uitto hade underskottet varit ännu större om han inte hade gjort sina europaresor.

P4 Jämtland har granskat resekostnader för årets första elva månader. För hela året kommer totalkostnaden för regionpolitikernas resor att landa på cirka 800 000 kronor.

Är det bra att våra regionpolitiker är ute och reser eller bör det sparas in på det? Svara på p4jamtland@sverigesradio.se eller här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".