Arm håller kajakpaddel strax över vattenyta
Två pojkar var nära att dö vid kanotolyckan i Ånnsjön och fick men för livet. Lägerledaren döms för vållande till kroppsskada och ska betala sammanlagt 5 600 kronor i böter. Foto: Heiko Junge
Kanotolyckan Ånnsjön

Lägerledare döms för kanotolyckan på Ånnsjön

Mamma Linn Wågberg: En slags upprättelse
2:27 min

Dagsböter blir straffet för ledaren som var ansvarig för konfirmationslägret i Ånn sommaren 2015, då två pojkar var nära att dö i en kanotolycka.

Pojkarnas målsägandebiträde Thomas Bodström och åklagaren yrkade på att mannen skulle fällas för vållande till kroppsskada.

Attunda tingsrätt går på deras linje och dömer lägerledaren för vållande till kroppsskada. Lägerledaren ska betala sammanlagt 5 600 kronor i böter.

– Jag tycker att han var oaktsam. Om man gör den här typen av aktivitet, en så pass riskfylld aktivitet, så måste man tänka sig för, säger åklagaren Håkan Andersson till P4 Jämtland.

En av de tre pojkar som hamnade i vattnet får 10 000 kronor i skadestånd. De två pojkar som skadades svårast och fått men för livet har inte begärt skadestånd. Linn Wågberg är mamma till en av dem, Leo.

– Vi har hunnit prata om det som hastigast och hans spontana reaktion var: vad skönt, säger Linn Wågberg som känner att domen är en form av upprättelse efter olyckan.

Det var ledaren på konfirmationslägret som beslutade att en paddeltur skulle genomföras trots tidvis frisk vind och att deltagarna hade liten erfarenhet av att paddla kanot. Det slutade med att tre av pojkarna hamnade i Ånnsjöns kalla vatten en junidag för snart 1,5 år sedan.

Två av de tre tonårspojkarna höll på att mista livet, en av dem låg över två timmar i vattnet och överlevde ett hjärtstopp på sex timmar. De vårdades för livshotande skador under lång tid och fick också bestående men av olyckan.

Själv har den 42-årige lägerledaren hävdat att hans chefer ska ses som ansvariga, men tingsrätten håller inte med. 

I domen skriver rätten att ledaren har erfarenhet av aktiviteter i fjällmiljö sedan tidigare och har varit militär kustjägare.

"Rimligtvis måste han ha insett att det medför mycket stora risker att skicka ut 20 oerfarna ungdomar i 14-15-årsåldern i kanoter i en kall fjällsjö utan säkerhetsinstruktioner, våt- eller torrdräkter och följebåtar. Trots det har han genomfört aktiviteten."

Mamman till den svårast skadade pojken har tidigare sagt till P4 Jämtland att hon anser att det är viktigt att ansvarsfrågan utreds - inte bara för hennes son utan också när det gäller liknande händelser i framtiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".