Nasalt influensavaccin för barn
Nasalt influensavaccin för barn. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Sjukvård

Vaccin i näsan mer effektivt än spruta i armen på barn

Barnläkare: Inte lika traumatiskt som sprutor
2:33 min

Vaccin som ges i näsan är mer effektivt än en spruta i armen, framförallt hos barn. Det visar ny forskning.

– Det är lite vätska som man sprutar in i varje näsborre. På små barn blir det förmodligen ett bättre skydd (än spruta reds anm). På vuxna är det lika bra som vaccin som man får i spruta, säger Federico Nasta, barnläkare vid Östersunds sjukhus och expert på vaccin.

Barn mellan två och 18 år som tillhör riskgrupper vaccineras numera ofta med nasalt vaccin. Studier har visat att det är ännu mer effektivt än vaccin som ges i armen, framför allt på barn, säger Federico Nasta. Och så slipper barnen utsättas för en spruta.

– Ja, förutom att det förmodligen är bättre är det inte en spruta, vilket kan vara ett känsligt ämne hos barn. Sprutor är ofta traumatiskt, säger Federico Nasta.

Det pågår forskning kring andra vaccin som kan ges nasalt eller oralt, alltså som kan drickas. Om några år tror Federico Nasta att det kan vara vanligare med vaccin som inte behöver ges med en spruta. Det kanske också kan få fler att vaccinera sig, på sikt även vuxna.

– Ja, det hoppas vi i alla fall. Man försöker få fram några vaccin som man kan ge i näsan eller munnen eller på andra sätt, och som gör att man får ett lika bra skydd som sprutor, säger Federico Nasta. 

Nasalt vaccin används i länderna inom EU, men i USA avråder sjukvården från vaccin i näsan under den här influensasäsongen, för att man inte tycker att det är tillräckligt effektivt. Men i Sverige och resten av EU resonerar man annorlunda, säger Federico Nasta.

– Det är ett annat vaccin i USA, det är en annan tillverkare och i Sverige har vi inte det vaccinet.

– Så mycket vi vet om vårt vaccin finns det inga misstankar. Vi fortsätter att rekommendera det, säger Federico Nasta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".