Bildcollage två medelålders män i jackor
Anders Wennerberg till vänster anser att Christer Siwertsson (M) ger uttryck för ett osunt debattklimat genom att kalla kommunala tjänstemän "korkade". Foto: Sveriges Radio
Politik

Kommundirektör läxar upp regionråd

"Han kunde ringt istället för att reagera med reptilhjärnan"
1:47 min

Östersunds kommunchef Anders Wennerberg tar regionrådet Christer Siwertsson (M) i örat efter ett uttalande i Östersunds-Posten.

Siwertsson är kritisk mot utförandet av en olycksdrabbad rondell i stan och säger i ÖP-artikeln citat: "Det är fullständigt obegripligt att fullt intelligenta människor kan konstruera någonting så oerhört korkat".

Östersunds kommun tar på sin hemsida kraftfullt avstånd från uttalandet och betonar olämpligheten i att kalla kommunala tjänstemän för korkade.

Kommunledningen med Anders Wennerberg i spetsen anser att Siwertsson ger uttryck för ett osunt debattklimat.

– Jag tycker det är onödigt. I synnerhet i hans roll att använda sig av de begreppen och den tonen, säger Anders Wennerberg till P4 Jämtland.

Christer Siwertsson försvarar sig med att han inte uttalat sig om tjänstemännen i Östersund specifikt, utan syftar på dem som ursprungligen står bakom konstruktionen av rondeller med övergångsställen i anslutning.

– Konstruerat något så korkat sa jag. Jag sa att de var fullt intelligenta.

Har du varit i kontakt med Christer Siwertsson personligen?

– Nej det har jag inte. Han valde att uttala sig innan vi hade kontakt så då gjorde jag det också, säger Anders Wennerberg.

Christer Siwertsson säger att det blev fel i ÖP-artikeln eftersom han uttalade sig som privatperson men titulerades regionråd. Han anser också att kommunchef Anders Wennerberg borde kontaktat honom personligen.

– Han hade kunnat ringt mig och frågat "vad var det du menade?" istället för att reagera med reptilhjärnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".