En man står och håller i en gran
Petter Alke är julgransodlare från länet. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Jul

Julgranar besprutas – inte så gröna som man kan tro

Petter Alke: 99 procent är besprutade
3:01 min

Tre miljoner granar säljs varje år inför julen. Av de framodlade granarna som säljs är majoriteten besprutade med kemiska bekämpningsmedel.

Vi blir allt mer medvetna om att handla ekologiskt eller närproducerad mat, men hur medvetna granköpare är vi? Granar kan vara en riktig miljöbov.

– Jag skulle säga att 99 procent av alla granar är besprutade, förutom kanske de som är huggna i skogen och som säljs mycket här i Östersund. Men köper du en billig gran så är de ofta besprutade, de är körda från Danmark på pall och har säkert legat på pallen i två månader vilket gör att de barrar väldigt tidigt, säger Petter Alke som är julgransodlare i länet.

Just Danmark utmärker sig internationellt och är en stor exportör av julgranar. Men där besprutas också majoriteten av granarna hårt med kemiska bakämpningsmedel för att bland annat stå emot svampangrepp, som är ett växande problem i Danmark på grund av klimatförändringarna, berättar Petter Alke. Granodlingarna besprutas också för att få bort gräset som växet runt granarna.

– Det är klart att det påverkar ju miljön och det påverkar jorden intill, och det kan också påverka andra grödor som odlas intill, säger Petter Alke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".