Personer befinner sig mellan två röda räddningstält.
1 av 4
De två nya skadeplatstälten ska användas vid räddningsinsatser i oländig terrän. Ett av dem palceras i Järpen och det andra hos regionens ambulanshelikopter i Göviken.
Räddningspersonal reser röda räddningstält på ett gärde.
2 av 4
de nya skadeplatstälten ska kunna resas av fyra personer. På torsdagen höll länsstyrelsen en övning vid Frösöstrand. Foto: Peter Söderlun/Sveriges Radio
Några personer reser röda tält på en äng.
3 av 4
Skadeplatstälten har plats för 14 personer och hålls varma med batteridrivna värmefläktar.
Ambulanssjusköterska står vid räddningsplats.
4 av 4
Gustavs Carlsund, narkossjuksköterska vid ambulanssjukvården i regionen, tror att de nya tälten har en avgörande betydelse när människor är skadade och nerkylda.
Livräddning

Nya tält räddar liv i väglöst land

Narkossjuksköterska: De har en avgörande betydelse
4:39 min

Värme och skydd är livsviktigt när skadade tas om hand i oländig terräng. Länsstyrelsen och regionen har köpt in två tält som förbättrar möjligheterna att rädda liv.

De två tälten testades under en övning som hölls vid Frösöstrand under torsdagen.

Övningen inleddes med att en ambulanshelikopter landade på platsen. Kort efter det började de två tälten resas.

När det var klart började batteridrivna värmefläkter blåsa in varm luft i tälten, som har plats för 14 personer.

Gustav Carlsund arbetar som narkossjuksköterska vid ambulanssjukvården. Han tror att de nya tälten innebär en stor förbättring av räddningsinsatserna.

– Vid en större händelse där vi har många skadade på långt avstånd från sjukhuset så kan det tältet ha en avgörande betydelse för våra patienter. Oavsett om det är sommar eller vinter är det ofta kallt i länet. Att bli nedkyld i kombination med att vara skadad efter en olycka är en stor risk, säger Gustav Carlsund.

Tälten innebär att sjukvården, räddningstjänsten och fjällräddningen  kan hjälpa skadade att behålla värmen i väntan på att de ska föras vidare till sjukhus.

Tälten värms upp och har invändig belysning av lampor som hänger i taket. De två tälten kan förbindas där det ena kan fungera som ett stabstält vid en större insats.

Tälten är en så kallad samverkansresurs och innebär att regionen, länsstyrelsen, räddningstjänsten i Åre och fjällräddningen delar på utrustningen.

Idén bakom skadeplatstälten kommer från länsstyrelsens projekt Sambruk som nu avslutas. Under resans gång gick det upp för de olika aktörerna och värme och skydd från vinden är avgörande för att rädda liv. Projektet syfte är att utbilda räddningstjänsten för att kunna stödja fjällräddningen,

– I projektet har vi sambrukat statliga och kommunala räddningsresurser. Vi är ju ett glesbygdslän så det finns begränsat med resurser och då ska man nyttja dem som finns närmast till hands, säger Simon Keskitalo, som är projektledare på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".