Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten. Foto: Åsa Sundman/SR.
Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten. Foto: Åsa Sundman/SR.
Postservice

Landshövdingen i Västerbotten tar strid för postutdelning

Landshövdingen: Inte okej att skära ner på posten
0:52 min

En utredning pekar ut 974 utlämningsställen som kan komma att undantas från regeln om femdagarsutdelning av post. 715 av dessa ligger i Norrland.

Regeringen har tillsatt en utredning för att bland annat se över huvudregeln om femdagarsutdelning av post. Utredningen visar att antalet avlämningsställen som undantas från huvudregeln med femdagarsutdelning ökat från cirka 900 till 974 mellan år 2014 och februari 2016. Av dessa finns 715 i Norrland.

I ett yttrande till regeringen ryter nu landshövding i Västerbotten Magdalena Andersson ifrån och menar att post fem dagar i vecka behövs för ett levande Västerbotten.

– En fungerande postutlämning är en förutsättning för att människor ska kunna leva och verka i hela Västerbotten, säger hon och fortsätter:

– Även om digitala lösningar till stor del ersätter traditionella är det viktigt att ha i åtanke att det fortfarande finns många individer som står utanför det digitala samhället. Dessutom innebär en begränsad och försämrad postservice stora problem för företagen i glesbygden, vilket gör det svårare att leva och verka där, säger hon i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen i Västerbotten vill ha en tydlig miniminivå för postservice i glesbygd och stor restriktivitet med undantag från femdagarsutdelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".