Mindre hus som lyfts med byggkran i Torvalla.
1 av 2
Det var i slutet av februari i år som Östersundshem valde att köpa in 100 mindre så kallade attefallshus, utan utannoserad upphandling. Skälet till att det var bråttom, som angavs då, var att flyktingströmmen krävde att man snabbt byggde upp tillfälliga bostäder. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Mindre hus lyfts av byggkran i Torvalla.
2 av 2
Östersundshems köp av attefallshus.... Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Attefallshus

Östersundshem riskerar miljonböter för olaglig attefallsaffär

Konkurrensverket: Dom har gjort en otillåten direktupphandling
0:21 min

Konkurrensverket drar Östersundshem inför domstol eftersom man anser att inköpen av 100 attefallshus var olaglig.

Myndigheten anser att det kommunala bostadsbolaget Östersundshem brutit mot upphandlingslagen och förordar en straffavgift på fem miljoner kronor, enligt Elin Rosén jurist på Konkurrensverket.

– Det innebär i ett sådant här fall att vi lämnar in en ansökan till Förvaltningsrätten om att de ska förorda att den upphandlande myndigheten ska dömas att betala upphandlingsskadeavgift för att de gjort en otillåten direktupphandling, säger hon.

Brukar det bli som ni förordar?

– Ja, i majoriteten av de mål som vi själva har valt att driva om upphandlingsskadeavgift så har vi vunnit. 

Det var i slutet av februari i år som Östersundshem valde att köpa in 100 mindre så kallade attefallshus, utan utannoserad upphandling. Skälet till att det var bråttom, som angavs då, var att flyktingströmmen krävde att man snabbt byggde upp tillfälliga bostäder.

I augusti kom beskedet om att Konkurrensverket inlett sin granskning av köpet. Nu har man skickat ett utkast till ansökan om så kallad upphandlingsskadeavgift till Östersundshem. Bostadsbolaget har på sig fram till den 20 januari 2017 att svara på om de har några invändningar.

Enligt Östersundshems styrelseordförande, Tord Andnor (S), är detta i det här läget, en fråga för vd:n för Östersundshem Daniel Kindberg.

Östersundshem meddelar att Daniel Kindberg är på julledighet.
I ett mail till lokala medier står följande:

"Östersundshem har i den korrespondens som förevarit med Konkurrensverket innan det nu översända utkastet på ansökan om upphandlingsskadeavgift dels framfört uppfattningen att Östersundshem haft rätt att direktupphandla aktuella arbeten, dels framfört omfattande legal argumentation och omständigheter/fakta till stöd för vår uppfattning. Denna uppfattning kvarstår intakt och Östersundshem är av uppfattningen att Konkurrensverket inte beaktat alla de omständigheter/fakta som vi framfört till dem. "

Östersunds kommunalråd Ann-Sofie Andersson (S) hälsar att hon också har gått på julledighet och inte vill kommentera nu. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".