Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio.
Vård

Fosterhinnor från NUS räddar ögon i Norrland

Ögonkirurg: En större säkerhet
1:04 min

Fosterhinnor kan användas som en typ av bandage på inflammerade ögon. Nu har Norrlands universitetssjukhus, NUS startat upp en sådan verksamhet.

Att fosterhinnor kan hjälpa skadade ögon, det har länge varit känt inom sjukvården. Norrlands universitetssjukhus i Umeå har som andra sjukhus i landet startat upp en verksamhet där man tar till vara på fosterhinnor för det ändamålet.

Verksamheten förser hela norra Sverige med dessa bandage till skadade och svårläkta ögon.

– Det innebär för hela nationen att det är en större säkerhet när det inte bara är en ort som kan leverera. Vi har alltid fosterhinna i frysen som vi kan skicka om det blir akut på någon ort, säger Berit Byström som är ögonkirurg och medicinskt ansvarig för hornhinnebanken.

En fosterhinna som ska användas för ögon doneras från ett planerat kejsarsnitt vid en förlossning och kan användas när något öga håller på att brista, om det är väldigt inflammerat, eller vid kemiska skador.

En fosterhinna kan användas till 50-60 ingrepp för ögon, samma antal operationer som görs på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Fosterhinnan innehåller tillväxtfaktorer och antiinflammatoriska faktorer som har visat sig vara väldigt positivt för ögats yta, säger Berit Byström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".