Fjärrundervisning.
Fjärrundervisning mellan Ådalsskolan i Kramfors och Strandenskolan i Dorotea. Foto: Gulla Schornack/Ådalsskolan.
Undervisning

Olaglig undervisning löser problem i glesbygden

Nils Broman: Vi har inte möjlighet att rekrytera
1:16 min

Enligt Skolverket är det olagligt att fjärrundervisa över kommungränserna. Men i vissa kommuner är det enda lösningen för att kunna undervisa i alla ämnen.

Den första augusti i år genomfördes en lagförändring i fjärrundvervisning, det blev tillåtet att undervisa över kommungränserna när det gäller modersmålsundervisning.

Enligt lagen får en del undervisning inte upphandlas på entreprenad eller i samverkan mellan exempelvis två kommuner.

Fjärrundervisningen inom kommunen är däremot lagligt men i en mindre kommun som Dorotea, där det bara finns en centralskola och där fjärrundervisning inom kommunen inte är möjlig, blir det svårt.

– Vi har den situationen att vi kan inte erbjuda våra elever behöriga lärare i alla ämnen, det finns inte det rekryteringsunderlaget om man befinner sig i glesbygd eller i inlandet, säger Dorotea kommuns skolchef Nils Broman.

Tillsammans med Ådalsskolan i Kramfors kommun får eleverna därför undervisning i bland annat tyska men enligt regelverket är det alltså olagligt.

Nils Broman är kritisk till hur lagen är utformad, han tycker att den bortser från mindre kommuner som inte har samma möjligheter som stora kommuner.

– Hela regelverket är skrivet efter storstadsskolor. Jag håller med till hundra procent om att samma regler ska gälla om elevernas rätt till hög kvalité, där ska samma regelverk gälla. Men vi har ju inte samma resurser, vi har inte möjlighet att rekrytera på samma sätt som en skola i Göteborg, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".